Gå till innehåll
Bild på Lindesbergs stadshotell

Stripa Gruvmiljö

Stripa gruva är en unikt välbevarad gruvmiljö från 1900-talet i modernistisk industriarkitektur.

Stripa gruva är en historisk järnmalmsgruva belägen i Lindesbergs kommun. Gruvan öppnades på 1400-talet och var i drift fram till 1977, då med ett djup på cirka 450 meter.

Idag är gruvan ett industrihistoriskt minnesmärke och populärt besöksmål, med guidade turer som erbjuder insikt i Sveriges gruvhistoria och tekniska utveckling. Gruvmiljön vittnar om Bergslagens betydelse för det svenska välfärdssamhällets uppbyggnad under 1900-talet.

Under sin aktiva tid var Stripa gruva en viktig arbetsplats och bidrog avsevärt till den lokala ekonomin. Gruvan var även känd för sina innovativa metoder inom brytning och malmbehandling, vilket gjorde den till en föregångare inom svensk gruvindustri.

Stripa gruva är sedan 2006 ett byggnadsminne och den är nu den enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag.

Idag är Stripa gruva inte bara ett historiskt monument, utan även en plats för kulturella evenemang. På gruvområdet finns Stripabryggeriet Länk till annan webbplats., ett hantverksbryggeri med restaurang som har öppet vid speciella tillfällen och arrangerar konserter och utställningar i sina lokaler.

Stripa gruva ligger på inhägnat område och kan endast besökas under guidade visningar eller när bryggeriet har evenemang.

Sommarens aktiviteter vid Stripa Gruva