Gå till innehåll
Konstverk av Woo-Bock Lee

Magisk viskning och poetiska klipp på Frövifors pappersbruksmuseum

19 juni - 28 september. I utställningen samlas fem internationella konstnärer som visar magiska tids- och precisionskrävande verk. Se utställningen 19 juni - 28 september på Frövifors pappersbruksmuseum.

I utställningen Magisk vikning & poetiska klipp samlas fem internationella konstnärer som visar magiska tids- och precisionskrävande verk. Tillsammans skapar de en intim och spännande atmosfär, där ljus och skuggor förstärker verkens spänning mellan det enkla materialet och det fantastiska hantverket.

Genom att omsorgsfullt ta sig an ett ark papper, detta vardagens alldagliga föremål, skär och viker konstnärerna magiska och detaljrika ting, tecknar upp scener och befolkar världen med sagornas, naturens och det förflutnas invånare.

Medverkande konstnärer är Miro Burman, Juho Könkkölä, Paulius Mielinis, Petra Staav och Bit Vejle.

Bit Vejle skapar enorma verk av luft och papper. Med saxen som enda verktyg klipper hon fram berättelser i papperet. Bit är en världsledande psaligraf och föregångare inom slow art. Hennes uttrycksform, psaligrafi, betyder ordagrant konsten att teckna eller måla med sax.

Juho Könkkölä är en finsk origamikonstnär från Jyväskylä. Med de traditionella japanska origamivikningsteknikerna fokuserar han på att skapa intrikata och detaljerade mänskliga figurer, som hämtar sin inspiration från historia, mytologier, folklore och fantasy.

Miro Burman. Origami är konsten att omvandla ett papper till en tredimensionell form genom bara vikningsteknik. Det jag tänker på när jag formger och tillverkar origamiverk är att origami inte handlar om att skapa nya former av papper, utan snarare processen att extrahera former som redan finns i ett papper. Ett papper har potential att skapa oändliga former.

Petra Staav. Jag skapar konstverk inspirerad av naturen och min kärlek till storytelling, med traditionella tekniker inom papercutting eller Psaligrafi som är ett gammalt ord i Sverige för ”Konsten att klippa i papper”. Under uppväxten omgavs jag av natur och historier från lokal folktro, vilket inspirerar mig i mitt arbete. Jag brinner också för miljö, Friska hav, historia och äldre arkitektur – vilket genomsyrar min papperskonst.

Paulius Mielinis. Som självlärd konstnär, vars publicerade verk har nått global publik, finner jag glädje i att förena vetenskapens minutiösa värld med den uttrycksfulla konsten att vika papper. Utställningen visar papperets resa – genom tålamod och precision kan papper förvandlas till fantastiska och förfinade skapelser. Frånvaron av gränser i denna konst visar verklig origamin kraft.

Välkommen att besöka utställningen under perioden 19 juni - 28 september 2024.

Öppettider sommaren 2023

19 juni-28 september. Onsdag-lördag kl. 10-16

Kontakt

Museivägen, Frövi, 010-350 20 90

www.froviforsmuseet.com Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 juni 2024