Kulturhistoriska vägar
Upptäck Bergslagens kulturhistoriska vägar. Bergslagens historia börjar oftast i naturen – i skogen och bergen. Förr var områdena grunden för en livsviktigt industri, idag är de minnesmärken som berättar om livet förr. Följ stigarna och upplev det som lade grunden till Bergslagen och Sverige.
Stripa-Stjärnfors
Vägen du färdas på är drygt 17 kilometer och går mellan Stripa i söder och Stjärnfors i norr. Den närmare 400 år gamla vägen anlades i samband med att Ljusnarsberg blev en egen socken på 1620-talet. Då behövdes en väg som kunde användas av både resande och för lokala transporter. Lösningen blev att den väg som tidigare slutat i Guldsmedshyttan förlängdes upp till det som idag är Kopparberg.
För att få en stabil körbana byggdes vägen på en grusås. Platsnamnen längs vägen; Stripa gruva, Guldsmedshyttan, Danshyttan, Hammarbacken och Gränshyttan visar hur betydelsefull järnframställningen varit i dessa trakter. Den som stannar längs vägen och ger sig ut i området kommer också att kunna se spår av bergsbruk i form av bland annat gruvor, varphögar och järnvägslämningar.
Ramstigen & Kungsvägen
Den som färdas mellan Arboga och Örebro kan istället för motorvägen ta antingen Kungsvägen eller Ramstigen. Dessa vägar är inget för den som har bråttom, men för den som tar sig tid finns här en spännande del av vår historia att upptäcka.
Sedan åtminstone medeltiden har Ramstigen och Kungsvägen länkat samman de två historiskt viktiga handelsstäderna. Längs vägen passeras alleer, stenmurar, kyrkor, runstenar, milstolpar och till och med en galgbacke. Om du gör en avstickare från bilvägen kan du ta en promenad längs den gamla Kungsvägen genom Kapellets naturreservat.
Digital guide
Guiden till Ramstigen och Kungsvägen - historiska länkar mellan två viktiga städer, samt Stripa-Stjärnfors, finns i appen Kultur Lindesberg.
Appen finns tillgänglig på App Store och Google Play. Den finns både för Iphone och Android och är gratis att ladda ner och använda.
Ladda ner guideappen och ta en egen tur längs våra kulturhistoriska vägar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 september 2023